NIEUWS

november 2013 Project de Voortplanting; adopteren van planten

Help de Tussentuin te verspreiden door Rotterdam. Adopteer een Tussentuinbak met Tussentuinplanten. Bestel een bak via de 'reactie-pagina' op deze site.

Voortplanting 


november 2013 Project de Voortplanting; adopteren van planten

Herinneringen aan De Tussentuin

Hoewel de Tussentuin begin 2014 wijkt voor nieuwbouw, gaat hij niet helemaal verloren. Op 30 november kan iedereen tussen 12:00 en 16:00 uur (in de Tussentuin) bakken met planten komen ophalen om de eigen tuin of plantsoen mee op te vrolijken. Een bak kost € 12,50. De opbrengst wordt gestoken in een fotoboek met herinneringen aan De tussentuin.

Eerder werden ook al stukken van de tuin ‘verspreid’. Voor de Straat EXPO Oude Westen zijn zakjes met zaadjes uit de Tussentuin verdeeld en bakken gevuld met planten uit de Tussentuin. Ook is de entree van de tentoonstelling ‘Echte Rottedammers’ in Las Palmas omgedoopt tot overwinteringsplek voor planten uit de Tussentuin. Bezoekers kunnen deze planten (populieren, meidoorns, vaste planten en klimplanten) adopteren en deze mee naar huis nemen. Zo kan de Tussentuin zich steeds verder verspreiden over de stad.

De entree bij Las Palmas dient ook als plek om de zestig jarige Anna-boom, de populier in de Tussentuin, te vermeerderen. De nazaten krijgen in het voorjaar op verschillende plekken binnen Rotterdam een onderkomen.


oktober 2013 Gluren bij de Buren

De Tussentuin heeft weer veel bezoekers gehad. De tuin was onderdeel van Gluren bij de Buren. Georganiseerd door Archiguide Rotterdam

http://www.detussentuin.eu/page/fotoalbum


oktober 2013 Tussentuinplanten in het museum

Samen met Museum Rotterdam is het project ‘de Voortplanting’ gestart. Voor de Straat EXPO Oude Westen zijn zakjes gemaakt waarin zaadjes zitten uit de Tussentuin en tijdens de opening van de Expo zijn bakken gevuld met planten uit de Tussentuin.

Dit is de aanleiding voor Museum Rotterdam om voor de tentoonstelling ‘Echte Rottedammers’ in Las Palmas de Tussentuin te vragen om de entree van de tentoonstellingsruimte aan te kleden met planten uit de Tussentuin, de oranjerie De Tussentuin

De entree wordt omgedoopt tot overwinteringsplek voor planten uit de Tussentuin. Deze planten (populieren, meidoorns, vaste planten en klimplanten) worden in grote bakken gezet. Bezoekers kunnen deze bakken adopteren en deze mee naar huis nemen. Zo kan de Tussentuin zich steeds verder verspreiden over de stad.

De orangerie dient ook als plek om de zestig jarige Anna-boom, de populier in de Tussentuin, te vermeerderen. De nazaten worden in het voorjaar op verschillende plekken binnen Rotterdam verspreid.

http://www.detussentuin.eu/page/fotoalbum

de voortplanting   

augustus 2013 Pop Pop Up T–tuin

Voor de laatste keer nazomeren in de Tussentuin, 

Een kop koffie of een glas muntthee uit eigen tuin, met iets lekkers van Koekela, een lange tafel met kranten en boeken van Leeszaal Rotterdam West, en rondom de pracht van opkomende herfstkleuren en beelden uit de Kunstuitleen. Groen en rust om de hoek van de levendige Nieuwe Binnenweg.

Op het sloopterrein Gaffelstraat 70-88 in het Oude Westen creëerden omwonenden  in 2010 een tijdelijke tuin plus podium; en vier seizoenen EnterTuinment, een eigentijds grootstedelijk muziekprogramma. In de nazomer van 2013, en waarschijnlijk als allerlaatste activiteit, organiseert De Tussentuin een Pop Up T-tuin met producten en spullen van organisaties en ondernemingen in de buurt.

Datum:  8, 15, 22 en 29 september van 14 tot 18 uur, Bij regen geen T-tuin, houdt de facebook pagina in de gaten.

sponsoren

 

mei 2012

Entertuinment 3. Groene draad van het Entertuinment 3 is fluiten, door mens en dier, met en zonder hulpstukken van diverse materialen en formaten. Zet de data in de agenda.

Entertuinment 3februari 2012

DE GROEICIJFERS VAN DE TUSSENTUIN

Er stonden 9 huizen, die hoefden van de bewoners niet weg, maar toen de sloop definitief was, maakten 3 bewoners een plan voor een tijdelijke tuin met 9 percelen, een centraal pad en een tuinplein met podium. Op verzoek van bewoner/Tussentuinontwerper Wolbert maakten 6 jonge ontwerpers gratis een beplantingsplan voor een perceel. Op 1 juni 2010 ging de eerste spade in de grond en bracht kwekerij Van der Dussen 6000 jonge planten. Betaald door Woonstad. In 16 maanden groeiden de populieren 1 ½  meter en de gouden regen 2 meter. Er werden 3 vrachtauto’s houtsnippers (geleverd door Gemeentewerken) uitgereden voor het centrale pad. De tussentuinders groeven 40 meter sloot om de wateroverlast op te lossen en verwerkten 30 zakken zand en aarde om een betere voedingsbodem te creëren. 3 maanden later had Nicole de eerste oogst: 1 flinke courgette. Weer een maand later genoten 40 gasten van pasta met tomatensaus uit eigen tuin. Petra en Ivonne verzorgden nog 4 keer zo’n heerlijke maaltijd voor iedereen die aanschoof. Voorjaar 2011 zette het Buurtlab 16 groeibakken en een kas neer. 60 leerlingen van de Asch van Wijkschool en de Augustinusschool kweekten tomaten, erwten, mint, selderij, pompoen, mais, slabiet, radijzen. Op 2 andere percelen werd 10 kilo aardappels geoogst. Mevrouw El Aloui haalde onlangs 250 slakken uit haar maisplanten. De bijen van de heer Bouna zijn aan hun 3e koningin toe. 10-tallen Oudewestenaren en andere Rotterdammers genoten al van de honing. Khalid Bouna, de zoon van, zaaide winterrogge zodat er in de koude maanden ook wat in de tuin groeit.

Joke zaagde 40 planken en Frans, Klaas en Sybren haalden 300 roestige spijkers uit de oude balken waarmee zij onder leiding van bouwmeester Ruud een podium bouwden. Op dat podium stonden in 12 Entuinment-middagen 111 muzikanten, waaronder beroemdheden als de saxofonist James Carter, De Nazaten, contrabassist William Parker, strijkkwartet Zapp 4, accordeonist Toninho Ferraguti, en Oude Westen-sterren als Zamuda, saz-speler Ali Yilmaz en de violisten van de Augustinusschool. Op 4 dans- en muziekworkshops leerden bezoekers de eerste beginselen van tapdance, percussie en flamengo. 30 bewoners van zorgcentrum Leeuwenhoek maakten samen met Rini van de internationele levensliederenmiddag een onvergetelijk feest. Entertuinment werd gesponsord door 4 fondsen. Circa 1500 toeschouwers bezochten de Tussentuin aan het eind van Zhong, het Chinese stuk van het Rotterdams Wijktheater. Op de laatste tuinwerkdag in september verzorgden 18 meisjes en jongens uit het Gaffelblok met zang en dans een optreden van 3 kwartier. De Tussentuin werd voor 2 prijzen genomineerd en staat in 3 internationale publicaties. De website van de Tussentuin (met 280 foto’s en 6 filmpjes) is door het Rotterdams archief uitgekozen om voor het nageslacht te bewaren. De Tussentuinders hielpen bij het maken van 2 nieuwe groeninitiatieven van Oudewestenaren voor hun straat en plein. De vaste kern van de werkgroep Tussentuin groeide in 16 maanden van 6 naar 15 grote mensen en 2 kleine nieuwe mensen. Zij kregen van ontelbare mensen glimlachen, complimenten en bedankjes voor het creëren van deze mooie en gezellige plek. De gevoelstemperatuur is in dit stukje Oude Westen minstens 5 graden gestegen. Passanten stelden ook heel vaak de vraag: hoe lang mag dit blijven? Nog een paar maanden, nog een heel jaar? We weten het niet, maar de laatste geruchten wijzen in de richting van nog een winter-, lente- en zomerseizoen.      


december 2011

Een groepje bewoners uit Schiebroek heeft zich laten inspireren door de Tussentuin, zie http://stadslandbouwschiebroek.blogspot.com/oktober 2011

Twee spinoff-projecten van de Tussentuin in het Oude Westen zijn door de deelgemeente gehonoreerd als bewonersinitiatief: Geveltuinen XXL (zeg maar gerust voortuinen) in de Bloemkwekersstraat + vergroening van het Kogelvangerplein.september 2011

De Tussentuin krijgt internationale bekendheid: vermeldingen in en foto op de cover van 'The Green City Guidelines. Techniques for a healthy liveable city' van Michelle de Roo. Zie http://www.degroenestad.nl/cgi-bin/neosense.exe/showpage?value=1620


september 2011

Laatste entertuinment van dit jaar!!!!!Brillant

entertuinment september 2011


1 juni 2011

ZHONG, Het Rotterdams Wijktheater maakte in het Oude Westen een lokatiewandeltheatervoorstelling met en over Chinezen in Rotterdam. De voorstelling eindigt in de Tussentuin. Van 1 juni tot/met 3 juli op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.30 april 2011

De Tussentuin en het Entertuinment programma genomineerd voor Van der Leeuwprijs 2011


18 april 2011

De Tussentuin heeft nu een logo

logo De Tussentuin
8 april 2011

ENTERTUINMENT 2011 Programma is nu online


17 maart 2011

Buurtlab in de Tussentuin. Woensdag 23 maart 2011 gaan zij van start met de kinderen van de Agustinusschool


21 maart VOORJAAR

foto's van de kick off van zaterdag 19 maart 2011 nu op de site

voorjaar tussentuin


De TUSSENtuin

Door de sloop van Gaffelstraat 70-88 ontstond voor een tussentijd van twee jaar en tussen straten en bestaande huizen een open ruimte die door bewoners wordt ingevuld als kijk-, verblijf-, hobby- en muziektuin. Een tuin met bloembedden en moestuintjes omgeven door hagen van boompjes, met een sterrol voor de ‘boom van tante Anna’, de hoge populier uitgegroeid uit een twijgje uit het Museumpark, dat exact vijftig jaar geleden door mevrouw J.J. Schuiten-Bolk achter haar keukendeur in de grond werd gezet. De indeling van de tuin vertelt het verhaal van de woningen die er gestaan hebben en de diverse kleurrijke geschiedenissen van de mensen die er gewoond hebben. Ieder huis werd een plantenvak die als bloementuin en/of als moestuin is ingevuld. Verschillend van kleur, beeld en sfeer en toch een verband.

ontwerp tussentuin

Vanaf januari 2010 heeft een groeiend groepje buurtbewoners plannen gemaakt voor de inrichting van de tuin. Woningcorporatie Woonstad zegde een budget toe voor de aankoop van planten.

Wolbert van Dijk, buurtbewoner/landschapsarchitect maakte het grote ontwerp, schakelde de hulp in van collega-landschapsarchitecten, adviseerde de amateurtuiners en deed de bestellingen bij een kweker. Eind mei is de grond door de sloper opgeleverd en zijn de buurtbewoners begonnen met inrichting en beplanting. Woonstad heeft gezorgd voor hekken en een wateraansluiting via Café-restaurant De Pijp. Opbouwwerkster Elske Geleedst regelde bij de Gemeentewerf een vrachtauto houtsnippers voor de paden. Twee weekenden en een paar avonden later is de Tussentuin (circa ¾ hectare) voor 90% ingericht.

Het hele terrein is door bewoners (met en zonder eigen tuintje) bewerkt en ingeplant en zal ook door hen worden onderhouden. De heer Bouna gaat in zijn tuintje een kast met een klein bijenvolk plaatsen. Ahmed, medewerker van De Pijp, heeft een klein bordertje gemaakt naast de plek waar hij af en toe pauze neemt. Zodra de hekpoorten zijn geplaatst en de planten goed zijn aangeslagen, kan het terrein overdag open zijn en bij zonsondergang gesloten worden en kan dus iedereen van dit nieuwe mooie plekje gaan genieten. Momenteel wordt de muziektent gebouwd, naar een ontwerp en met hulp van Ruud Brugghe, een bevriende architect. In augustus en september zullen er op zaterdagmiddagen accoustische muziek en verhalen en gedichten te horen zijn van professionele artiesten en (semi)amateurs uit de wijk en omgeving. Als het lukt om daarvoor het benodigde geld bij fondsen en de deelgemeente binnen te halen. Sybren Bijleveld en Klaas Hekman, muzikanten en bewoners, organiseren het programma.

werken in de tuin